mandag den 11. juni 2012

Hjemmelavet pizza

Pizza fra bunden kan godt lyde rimelig uoverskueligt, da det kræver en del forberedelse, hvis man skal lave det hele selv. Derfor er den nemme løsning ofte, at bruge købe-sovs eller færdiglavede bunde. Men det bliver der ikke noget af her - primært fordi det er (næsten) lige så nemt selv at lave. Man kan godt gå utrolig meget op i at lave den perfekte pizzadej, men i bund og grund handler det bare om, at få lavet en god tynd bund, så man ikke ender med en dansker-deep pan. Og i øvrigt skal man være lidt forsigtig med fyldet, så bunden ikke ender med at sejle i kødsaft og væde fra dåsemajs og ananas.
Denne her gang, har jeg forsøgt mig med en grov bund, og synes egentlig, at resultatet er blevet ret godt. En pizzasten er en god investering, hvis man vil lave sprøde og lækre pizzaer, men det kræver også lidt ekstra tålmodighed, da man kun kan bage én ad gangen.

Dej til ca. 4 pizzaer:
  • 20 g gær
  • 4½ dl vand
  • 2 tsk. salt
  • 1 spsk. olie
  • 250 g grahamsmel
  • ca. 500 gram durumhvede- eller almindelig hvedemel
Gæren røres ud i vandet og salt og olie tilsættes. Så røres grahamsmel og hvedemel i, til dejen har en fast konsistens. Den skal æltes godt igennem, da dejen så bliver mere elastisk, og dermed nemmere at rulle ud, uden at gå i stykker. Så lægges dejen på bordet under et fugtigt viskestykke og hæver ½-1 time. 

Tomatsovs:

  • 1 dåse hakkede tomater
  • en god håndfuld frisk basilikum
  • 2 fed hvidløg
  • 1 lille løg
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 spsk. olivenolie
  • salt og peber
Alle ingredienserne blendes sammen i en blender eller med en stavblender. Smages til med salt og peber. 

Når dejen har hævet, deles den i 4, og hver bolle rulles ud, til de kun er 1-2 mm tykke. Hvis man bruger pizzasten skal denne være varmet godt igennem til ca. 250 grader, inden man går i gang. Hvis ikke, kan pizzabundene forbages i ca. 3-4 min ved 225 grader inden fyldet kommes på.

Den mængde sovs ovenfor rækker til alle 4 pizzaer, det vil sige, at der skal begrænsede mængder på.
Fyldet kan naturligvis varieres fra gang til gang og efter smag, men nedenfor er brugt oliven, parmaskinke og tomat - og selvfølgelig mozzarellaost.

Hvis der bages med pizzasten skal pizzaen have 8-10 minutter, og ellers lidt længere.
Når den er færdig, kan der toppes op med rucola og revet parmesan, så bliver det ikke bedre!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar