tirsdag den 14. november 2017

Hummus - The real deal

Hummus - the real deal
Det her er en opdateret opskrift på hummus. Der er sket en del siden bloggen for første gang gik i luften, og mit kendskab til det mellemøstlige køkken er udvidet markant. Derfor kommer der her en opskrift, som uden tvivl vil slå benene væk under dig - den er FREM-RAGENDE!

Jeg ved ikke, om jeg skal kalde det israelsk eller arabisk hummus, og jeg holder mig helst fra at bidrage til en yderst ophedet diskussion. Dog er en ting sikkert! Det er ikke dansk hummus - eller bønnemos, som det oftest er. Det kan godt være svært at støve god hummus op (i Aarhus i hvert fald), så prøv at lave det selv. Det er nemt og lækkert!

Hummus er i det mellemøstlige køkken faktisk en morgenmadsret, og på lige fod med vores havregrød spises den varm, gerne med en form for fyld i - det kunne være æg, bagte grøntsager eller kød. Ja ja, det er måske lidt alternativt, men prøv det, hvis du tør. Ellers er det som altid et hit til falafel, gulerodsstænger eller meze (mellemøstlig tapas).

Ingredienser til 2-4 personer alt efter, hvor hummus-tosset man er:
  • 1 dåse kikærter 
  • 1 tsk. bagepulver
  • 0,75 dl tahin (lad for guds skyld være med at købe Urtekram. Hop på cyklen til den nærmeste tyrkiske grønthandler og køb den ægte vare)
  • 1 lille fed hvidløg
  • Saft fra en halv citron
  • En knivspids spidskommen
  • En lille tsk. salt 
  • Koldt vand
Selvom man bruger kikærter fra dåse, skal de koges. Det er tricket til at få en smooth hummus. Og en yderligere finte er, at der skal en teske bagepulver i kogevandet. Det nedbryder kikærterne, så de bliver ekstra udkogte.

1. Smid kikærterne i en gryde med vand og bagepulver og lad dem koge i 10-15 minutter. Jeg tror umiddelbart ikke, at de kan få for meget, så de kan bare stå og hygge sig til man er klar.

2. Imens kikærterne koger, laves tahincremen (som i øvrigt er en forrygende dip i sig selv også). Til tahincremen blendes citronsaft, hvidløg og salt sammen. Det er lettest i en foodprocessor eller en form for minihakker.

3. Herefter tilsættes tahin, og der blendes videre. Tahin bliver tykkere i konsistensen, når der tilsættes væske, så fortvivl ej, hvis det ser mærkeligt ud.

4. Tilsæt koldt vand til tahincremen igen bliver let flydende og har konsistens som tykmælk eller lignende.

5. Hæld vandet fra de kogte kikærter og smid dem oven i tahincremen sammen med spidskommen. Blend til hummusen har en ensartet konsistens. Den skulle gerne være ret blød og flydende på nuværende tidspunkt, da den bliver en del mere fast i konsistensen, når den køles ned.

6. Nyd hummusen afkølet som dip eller tilbehør til kød og grønt. Den kan pyntes med det, man lige har til rådighed. Det kan være paprika, dukkah eller sumak og lidt god olivenolie.

TIP: Der er som altid med kikærter en hurtig og en langsom version, alt efter om du bruger tørrede kikærter eller kikærter fra dåse. Jeg skifter lidt, men hvis jeg skal bruge hummus i forbindelse med falafler, så bliver det den langsomme metode, blandt andet da der skal bruges mange kikærter, men også fordi kikærter til falafel ikke må være kogte.

Hvis man bruger tørrede kikærter til hummus, skal de udblødes i 10-12 timer og efterføgende koges sammen med bagepulver i en times tid. Det vigtigste er, at de koges rigeligt - de må gerne være godt smattede. Opskriften passer til ca. 200 gram tørrede kikærter.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar